2022-12-19

Ik wil mijn gewone leven terug!

Hoe pijnlijk is het als een kennis of vriend in de supermarkt snel een ander gangpad ingaat als ze jou zien?

Mensen vinden het vaak moeilijk om het gesprek aan te gaan met een kankerpatiënt terwijl het juist zo fijn is als je net als vroeger gewoon even een praatje met elkaar maakt. Belangstelling voor hoe de patiënt zich op dat moment voelt, maar daarna ook weer over de gewone dagelijkse dingen verder praten. Een patiënt wil ook niet altijd over de ziekte praten maar juist over de dingen waar jullie het vroeger over hadden. Eigenlijk gewóón doen en niks anders.

Als je kanker hebt staat je wereld op z’n kop. Tijdens het herstellen daarvan is het zó fijn als je op een vriendelijke, empathische manier door hulpverleners, familie en vrienden wordt benaderd. Het verzacht de pijn, geeft minder stress, lucht op en biedt veiligheid en geborgenheid.

“Iedereen kan bijdragen aan een zo prettig mogelijke ervaring voor de patiënt. Een glimlach, mensen de weg wijzen of gewoon even groeten: het zijn de kleine dingen die veel kunnen betekenen voor iemand tijdens een moeilijk moment in hun leven.”
Bron: “De witte muur” door Judith Weeda en Herman Weeda

Hoeveel tegenslagen je in je leven ook krijgt, als je verbinding hebt met iemand doorsta je ze veel beter. Dat kan familie zijn of een vriend(in), maar als je liever met iemand praat die niet te dicht op je staat, dan is praten met een empathische hulpverlener ook veel beter dan het allemaal in je eentje proberen te doen. Ik ben ervan overtuigd dat het alleen al kunnen delen van je zorgen met iemand die met je meevoelt en bij wie jij je op je gemak voelt, genoeg is om je beter te gaan voelen. En als dat met een professional is dan moet er een klik zijn en moet je je veilig voelen om je diepste gevoelens te delen.

Een remissiecoach is onder meer opgeleid om je met dergelijke moeilijke gevoelens te laten omgaan. Daarnaast is de remissiecoach iemand waarmee je veilig en waardevrij kunt praten over je herstel en welke mogelijkheden je hebt om het wat minder zwaar te laten zijn, zowel fysiek als geestelijk.

Admin - 15:37:24 @ algemeen | Een opmerking toevoegen


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn