2022-11-14

Prettige feestdagen! Of niet?

Lief hoor die uitnodiging voor het kerstdiner bij vrienden, maar eigenlijk zie je er tegenop.

Het is zo goed bedoeld van ze om je na een zware periode van behandeling tegen kanker weer gezellig uit te nodigen. Je bent klaar met je behandeling en ziet er weer goed uit. Dus pakken we gewoon de draad weer op, denken ze. Lekker kerst vieren met elkaar.

Alleen zo simpel is het niet. En het (niet bewuste) onbegrip van de mensen om je heen maakt het niet makkelijker.

Dat is waar kankerpatiënten tegenaan lopen. Je bent inderdaad klaar met je behandeling maar dan komt de verwerking van alles wat je hebt meegemaakt. En ook het moeten dealen met de ongemakken die je dagelijks ondervindt van de bijwerkingen van je behandeling.

Door mijn werk op de afdeling KNO Hoofd/halschirurgie in het Erasmus MC weet ik hoe moeilijk het is voor deze patiënten. Hun sociale leven staat op zijn kop. Zelfs het vieren van kerst is dan zo’n moment waar je tegenop kan zien. Het lijkt voor buitenstaanders fijn dat je na je behandeling weer “normaal” kerst kunt vieren. Maar wat hoort er bij kerst: eten, drinken, praten, veel prikkels.

Door de behandeling met radiotherapie is je mond heel pijnlijk, of door een operatie lukt het niet meer goed te kunnen kauwen of slikken. Praten kan daardoor ook moeizaam gaan. Mensen verstaan je niet goed en daardoor moet je alles herhalen. Alles kost heel veel energie en daar schort het nogal aan want je bent ook heel gauw vermoeid.

Kortom als je je vriend of familielid die aan het herstellen is van kanker met kerst uitnodigt, denk dan goed na hoe je het voor diegene fijn kan maken. Overleg van tevoren over wat ze kunnen en willen eten en drinken, vraag waar zij behoefte aan hebben. Als dat goed is afgesproken kunnen zij genieten van een mooi kerstfeest zonder dat zij zich zorgen hierover hoeven maken.

Wat een mooie kerstgedachte is dat! Je bezorgt deze geliefde vriend of familielid écht een mooie kerst door naar hen te luisteren en hun zorgen weg te nemen vóórdat het feest gaat beginnen.

Dit is één van de vele voorbeelden waar kankerpatiënten tegenaan lopen. Herken je dit? Loop jij ook regelmatig tegen onbegrip van je omgeving aan? Zou jij hier graag over willen praten? Als remissiecoach wil ik je daarbij graag helpen.
kerstboom.jpg

Admin - 14:24:33 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.



 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn